Kupovina domaćih proizvoda najveća investicija

Bez autora
Mar 12 2015

Kupujmo i koristimo domaće ! Sajam domaće privrede održava se u Sarajevu od 11. do 14.marta. Cilj održavanja sajma je promoviranje domaćih proizvoda kao i afirmacija domaće privrede.Razvijanjem domaće privrede do napretka bh.društva. Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće“ već sedmu godinu za redom organizira manifestaciju koja ima karakter mini bh. sajma.

Kupovina domaćih proizvoda najveća investicijaKupujmo i koristimo domaće ! Sajam domaće privrede održava se u Sarajevu od 11. do 14.marta.

Cilj održavanja sajma je promoviranje domaćih proizvoda kao i afirmacija domaće privrede. Razvijanjem domaće privrede do napretka bh.društva.

Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće“ već sedmu godinu za redom organizira manifestaciju koja ima karakter mini bh. sajma.

Ovogodišnjim sajmom istaknut je veliki značaj svijesti građana, odnosno potrošača, te je u tom smislu rečeno da se više mora raditi na razvijanju našeg shvatanja o značaju kupovine domaćih proizvoda. Kupovinom stranih proizvoda finansiramo privredu susjednih i drugih zemalja, a uskraćujemo razvoj i upošljavanje domaćih kapaciteta.

"Ako nas ima u državi nekih 3 mil i po sto maraka mjesečno minimalno potrošimo, to je nekih 380 mil, pa zbrojite puta dvanaest mjeseci, to je preko 4,5 mililjarde godišnje koje može ostti u državi. Zamislite da imamo 4 mililjarde ubrizgano, to bi bila ubjedljivo najveća investicija", kaže Admir Kapo, predsjednik Udruženja “ Kupujmo i koristimo domaće.

Da bi se probudila svijest građana, potrošača, potrebno je imati dobru ponudu proizvoda po tržnim centrima, ostvariti postotak od 50% zastupljenosti, stvoriti intenzivne kampanje i ostvariti zavidan broj firmi koje sudjeluju u akcijama.
Na ovogodišnjem sajmu, učestvuje 42 bh. firme iz različitih industrijskih oblasti. Firme su iz tekstilne, građevinske, mliječne i prehrambene industrije, a zastupljeni su i organska proizvodnja, proizvodnja nakita, rukotvorine, kozmetika te nevladin sektor.

Kako je istaknuto iz Udruženja, u budućnosti se planiraju veliki projekti i kampanje sa investitorima malo većih razmjera, gdje će intenzivnim djelovanjem pokušati probuditi svijest građana o kupnji domaćih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik